In de podcast (FC Mediacircus over sport en media) vertel ik het verhaal van de kleine honkbalclub Savannah Bananas. Eigenaar Jesse Cole was in 2016 op vakantie in Savannah en als groot baseballliefhebbers ging hij met zijn vrouw natuurlijk kijken in het lokale stadion; daar was helemaal niks te doen, een saaie bedoening. Ze besloten de club te kopen en het van de grond af aan op te bouwen. Cole las veel boeken over entertainment en besloot die wetten allemaal toe te passen. ,,Ik zit niet in de honkbal-, maar in de entertainmentbusiness.

Hij zette zijn plannen natuurlijk op een bierviltje, zegt Robert aardig. Ik vertel hem hoe hij inderdaad als rode draad koos voor een soort motto: alles voor de fans. Elk contact tussen club en fans werd geanalyseerd en verbeterd; er kwamen vrolijke facturen voor de sponsors, pupillen van de week verkleed als banaan, vrolijke dansjes op de honken en een heuse world tour. Alles wat ‘zo ging omdat het nu eenmaal zo gaat’ werd op zijn kop gezet; een prima wet in de entertainment- en dus in de sportwereld.

FC Mediacircus
Hebben jullie ook van die dromen die altijd terugkomen? Het zal wel weer kinderachtig zijn, maar sorry dan alvast….Ik droom er vaak van om met een clubje samen iets bijzonders doen. Detectivebureaus met vrienden, uitgevers van boeken en bladen en andere bedrijven die je opzet met een clubje talentvolle mensen. Het komt natuurlijk omdat ik als freelancer vaak alleen werk en van nature echt een groepsmens ben. Dat weet ik ook wel.

Kleine amateurclub
En dus zie ik Robert, Jos en mij ergens op een leuke plek een amateurclubje beginnen. We dopen de club om in FC Mediacircus en nemen ons podcastpubliek als basis. Robert doet het technische gedeelte, Jos heeft de algemene leiding als ondernemer en ik regel de content. We huren ergens een verlaten clubterrein met twee velden en een kantine. We beginnen ergens in de vijfde klasse met een paar oud-profs die Robert nog kent en hij neemt zelf de trainingen voor zijn rekening. Op het bierviltje van de eerste vergadering staat: we zijn meer dan een voetbalclub.

Club, bedrijf & huiskamer
Maar wat zijn we dan wel? Basis is de filosofie van de oude dorpsclub waar de leden elkaar echt goed kennen, we geven een plek waar ze zich op hun gemak voelen, een thuishaven op elk gebied. Dat trekken we veel breder dan voetbal trouwens. Bij ons kunnen ze niet alleen terecht op zondag voor het eerste team, maar de hele week. We regelen kinderopvang, hebben een geweldige uitgever waar altijd wel iets te doen is en er zijn voldoende werkplekken en goede koffie. We bouwen met een klein clubje mensen aan iets bijzonders waarbij de uitgangspunten op het bierviltje staan. De club is van iedereen en voor iedereen.
Ondertussen maken we op YouTube een serie over een voetbalclub in oprichting waar je ziet hoe we een eerste team formeren, hoe we de licentie regelen bij de KNVB en hoe we een echt bedrijf worden met verstand van een publiek opbouwen. Wekelijks blijven we de podcast over sport, media en over onszelf maken. Die YouTube beelden van ons kleine stadionnetje waar we beginnen, het werven van de vrijwilligers, de oprichtingsvergadering en het zoeken naar sponsors ontstaan als vanzelf in mijn hoofd.

Plotseling schrik ik wakker omdat we bijna naar het volgende onderwerp moeten. ,,Hey Bas,’’ zegt Robert. ,,Dat was het eerste interessante nieuwtje dat je had. Toch knap na 48 afleveringen.’’

Avatar

Door Bas Hakker