Er wordt hard gewerkt aan het zoeken naar het beste businessmodel voor de podcastwereld. Wij noemen er een paar en komen met een voorzet voor een nieuwe manier van denken.

Als je iets wilt leren over verdienmodellen in de podcastwereld moet je eens luisteren naar de eerste 7 minuten van de show van Joe Rogan. Dan leest hij een lijstje op van adverteerders waarvan hij zelf ook gretig gebruikmaakt; vitamines, koffie en vleesabonnementen bijvoorbeeld. Het is interessant om te volgen welke verdienmodellen er uiteindelijk komen in de podcastwereld, maar welk businessmodel is eigenlijk de winnende?

Vaststaat in ieder geval dat het anders zal gaan dan in de tv-wereld waar je als adverteerder gewoon prijs X betaalt rond een bepaald tv-programma en afrekent op basis van de kijkcijfers. Het grote verschil tussen tv-programma’s en podcasts is dat podcasts een kleiner, maar trouwer publiek aantrekken waardoor de prijs per luisteraar hoger zou moeten liggen. Bovendien zijn de mogelijkheden om geld binnen te halen voor podcastmakers wat gevarieerder omdat de makers zelf veel invloed hebben op het verdienmodel. In de tv-wereld ligt die verantwoordelijkheid vaak bij de zender/producent; Martijn Krabbé denkt niet na hoe hij geld gaat verdienen aan het publiek dat naar The Voice kijkt. Je kan het dus zo gek bedenken als je wilt als maker met de basis ‘je hebt een publiek opgebouwd en daar verdien je je geld mee’.

Luisteraars
Dag en Nacht media, het prominente podcastnetwerk dat bijvoorbeeld ‘Een podcast over media’ maakt, introduceerde onlangs de dienst ‘Vriend van de Show’. Het komt erop neer dat podcastmakers verwijzen naar de site van Vriend van de Show en daar kan je een maandelijkse of eenmalige donatie doen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het uitgroeit tot een app voor de grote fans van het programma waar ze snel kunnen reageren; op elkaar en op de makers. Een soort huiskamer dus waar je samenkomt met de andere vrienden van de show; de basisgedachte is dat je als luisteraar 2,50 euro betaalt. Het is trouwens niet de bedoeling dat er bepaalde gedeeltes van de content achter een betaalmuur komen.

‘Petje af’ komt zo’n beetje op hetzelfde neer, maar daar is wat strakker onderscheid tussen de betalende fans en de niet-betalende fans. Ofwel: de voordelen voor de betalende fans zijn wat groter; zo kom je bijvoorbeeld in een Telegram-group samen met de makers en word je gestimuleerd om extra content te maken; je kan je als maker aansluiten bij Petje af zodat mensen een donatie kunnen doen. Sander en Jaap van de Zelfspodcast maken gebruik van deze mogelijkheid door extra content te maken voor mensen die maandelijks een donatie doen. De Zelfspodcast heeft inmiddels meer dan 2000 betalende leden. Zij betalen 4 euro voor het ‘Luisterkinderspakket’ en voor het exclusieve Tonnie van Drielpakket (vernoemd naar een luisteraar van 60 uit Duiven) tik je 8 euro per maand af. Op een soortgelijke manier werkt trouwens Backme.org ook dat bijvoorbeeldde podcast van Jan Roos steunt. Onlangs was Adam Curry te gast bij Joe Rogan en daar vertelde hij over de manier waarop dat bij zijn podcast werkt. Daar kunnen mensen een donatie doen en dan worden ze vermeld als ‘producenten van de show’, ook omdat ze dan samen het programma maken.

Adverteerders
Je kan natuurlijk ook gaan samenwerken met adverteerders, maar dat werkt ook een beetje anders dan in de oude mediawereld. Rogan heeft sponsors die echt verweven zijn met het programma. Curry en Rogan waren het er in het aangehaalde interview over eens dat het lastig is om grote adverteerders te interesseren want het is natuurlijk nog een nichepubliek en je moet wel iets hebben met de maker. Een podcast over media doet dat wel handig trouwens; die werken met energieleverancier VandeBron op een creatieve manier waarbij je 100 euro korting krijgt als je overstapt. Per overstap krijgt de show ook 100 euro en dat hebben inmiddels 41 mensen gedaan. Wat je veel ziet in de podcastwereld is een soortgelijke samenwerking waarbij duidelijk is dat voor sponsors het nichepubliek wel degelijk een bepaalde waarde vertegenwoordigt. De echte fans van Veronica Inside kopen die onderbroeken, stappen over op een bepaalde energieleverancier en bestellen hun vlees online omdat Joe dat ook doet. Je moet dus altijd die overlap tussen adverteerder en maker goed in de gaten houden. In die zin kun je inderdaad spreken van sponsors; zij helpen het programma verder en in ruil daarvoor krijgen ze (gedoseerd) toegang tot het publiek.

Events en merchandise
Je bouwt met podcasts als maker een publiek op en dus kan je relatief gemakkelijk publiek vinden voor een live-event; jouw achterban is immers al fan van de show en als zo’n avond aansluit bij wat er in de show gebeurt dan komen mensen graag. De mannen van Man, Man, Man de podcast hebben bijvoorbeeld een show opgenomen in het theater en het was in no time uitverkocht. Daarbij geldt de stelling: hoe meer niche hoe beter. Als jij immers een podcast maakt over tractoren dan heb je al heel handig een publiek opgebouwd dat daarin is geïnteresseerd. Als je dan ook nog eens de verdieping opzoekt dan kan je best een bedragje vragen voor zo’n dag en weet je bovendien precies waar de doelgroep behoefte aan heeft.

Conclusie: de voetbalclubmetafoor
Zo experimenteren podcastmakers met allerlei businessmodellen uit de eventwereld, wereld van vakbladen en Amerikaanse collega-podcastmakers. Het is even zoeken welke kant het op gaat, maar er tekenen zich wel wat contouren af. De basis is altijd de goede band tussen maker en luisteraar dus dat ‘vrienden van de show’ is voor adverteerders en luisteraars een goed idee; de adverteerder betaalt voor toegang tot die fans op basis van een gemeenschappelijk fangevoel en de fan betaalt voor meer toegang tot de makers.

Je kan het businessmodel van een podcast misschien het beste vergelijken met de manier waarop een voetbalclub functioneert. De podcastmaker is de voorzitter, de leden betalen een bedrag waarvoor ze iets terugkrijgen; bij een voetbalclub trainingen en bij een podcast exclusieve content (er zijn niet-spelende en spelende leden die een ander bedrag betalen). Er zijn ook sponsors die de club verder helpen en in ruil daarvoor krijgen ze toegang tot de leden van de club; de gouden sponsors hebben de meeste rechten en de bronzen sponsors de minste. Misschien is er wel een zeer exclusieve service te bedenken voor de topsponsors. De leden en de sponsors delen hun liefde voor de club en gaan dus samen over de toekomst want de club is van iedereen.

Avatar

Door Bas Hakker