Er ontstond veel ophef toen Johan Derksen een flauwe grap maakte bij Veronica Inside. Wat zou je kunnen zeggen over die ophef en over hoe het programma nu verder moet?
1. Zo’n programma waarin drie mannen precies zeggen wat ze vinden over alles en iedereen is uniek in de wereld en zal nooit meer gemaakt worden.
2. De tijd dat je over alles en iedereen grappen kan maken – zonder en met camera – is langzaam aan het verdwijnen.
3. Comedian Ricky Gervais maakt altijd stevige grappen over ziektes, ras en seksuele voorkeuren. In zijn laatste show vertelde hij wat bepalend is voor het wel of niet kunnen van de grap; dat is altijd de kwaliteit van de grap zelf.
4. Als je vanuit de studio alles en iedereen in de voetbalwereld de maat neemt dan kan je niet ook nog eens vrolijk met een camera langs bij spelers voor interviews. Net zoals je niet gemakkelijk een blad kan maken als de baas van het blad over iedereen een mening heeft.
5. Er is wel degelijk een verschil tussen een racistische oom die op verjaardagen altijd losgaat op ‘die buitenlanders’ en Johan Derksen en Gijp. De laatste twee maken immers soms een goede of slechte grap die niet gebaseerd is op hun mening over die hele bevolkingsgroep. Probleem is wel dat ze vaak niet zo gemakkelijk kunnen inschatten hoeveel pijn een grap doet.
6. Er zit een knop op die tv. Voor een bepaalde groep mensen – veelal die is opgegroeid met een tikkie cynisme – is Veronica Inside echt heel belangrijk, maar het kan ook jouw stijl niet zijn.
7. De verstandigste persoon om iets te zeggen over Johan, Genee en Gijp is ‘het directeurtje’ Marco Louwerens. Hij kent ze goed en is als een soort vader streng, maar rechtvaardig. En dus snapt hij vaak wat ze zeggen, maar heeft hij een scherp oog voor wanneer ze te ver gaan.
8 .Derksen en Gijp zijn geen racisten of homofoben, maar ook geen mensen die gemakkelijk hun mening aanpassen naarmate ze meer kennis vergaren.
9. Veel mensen die hard schreeuwen dat de adverteerders en Talpa het programma moeten wegstrepen, zijn ooit aangepakt door de heren.
10. Als je adverteerders gaat bellen als er ophef ontstaat over een programma dan snap je niets van redactionele onafhankelijkheid. Je moet commercie en redactie altijd blijven scheiden want het zijn twee gescheiden verantwoordelijkheden.
11. Voetballers hebben natuurlijk het recht om een selectie te maken in met wie ze praten of niet praten. Als ze goede argumenten hebben dan kunnen ze, net zoals in het echte leven, besluiten om iemand niet meer te spreken.
12. We kunnen wel van alles vinden over wat iemand zegt in een programma, maar we hebben een wet die iets zegt over vrijheid van meningsuiting.
13. Wel zou het eerlijk zijn als iedereen die wordt beledigd in het programma een even groot podium heeft waarop ze kunnen terugschelden.
14. Het is zeker mogelijk om te vinden dat die opmerking van Derksen over Akwasi veel te ver ging en tegelijkertijd signaleren dat de mannen zich juist afkeerden in dat programma tegen elke vorm van racisme.
15. Je ziet in andere landen dat soortgelijke shows waarin iedereen gewoon zegt wat hij of zij vindt te controversieel zijn om grote sponsors aan te trekken in de categorie Bavaria en Toto. Zelfs Joe Rogan heeft geen grote merken als sponsor.
16. Het is hoopgevend dat voetballers zich gaan uitspreken over wat er in de maatschappij gebeurt want zij zijn de personen met de meeste invloed.
17 .Als je in de voetbal- of tv-wereld rondloopt dan hoort het erbij dat je beoordeeld wordt door anderen. Als de mannen dus iets onaardigs zeggen dan scheld je terug of accepteer je dat.
18. Wat is er mis met ouderwets ’terugschelden’? Als iemand met een snor uit de jaren 70, beperkte voetbaltalenten en sociale onhandigheid iets onaardigs zegt dan kun je toch wel een beter weerwoord bedenken dan ‘we bellen de adverteerders of meneer Sjon’.
19. Blijf altijd jezelf: ja, de mannen hebben altijd een mening klaar in vijf seconden, maar daar hoef jij toch niet aan mee te doen? Check goed in welke context de opmerking van Derksen werd gemaakt.
20. De achterban van Veronica Inside bestaat – zoals Eus en Sander ook wel weten hoor – niet alleen uit rechtse Tokkies. Het zijn – de totale gekken uitgezonderd – mensen van een jaar of veertig met een iets andere mentaliteit dan de gemiddelde millennial, met iets meer gevoel voor cynisme, harde grappen, soms een beetje afzeiken. Het is een beetje Ricky Gervais op een Oscarfeestje. Die mentaliteit is wel heel langzaam aan het verdwijnen omdat de groep van boomers minder invloed krijgt op verschillende gebieden. Het is te kortzichtig om die mensen als ’tokkies’ weg te zetten.
21.Op tv geldt altijd de wet van vraag en aanbod; als te weinig mensen iets grappig of leuk vinden dan verdwijnt het van de buis. Datzelfde geldt als er geen adverteerders meer zijn. Als er wel een publiek is, maar geen adverteerders dan moet je denken aan ander medium zoals podcasts want daar heb je meer vrijheid.
22. We willen allemaal dat bedrijven zich uitspreken, maar als je als sponsor iemand steunt die lijnrecht staat tegenover hoe de jonge generatie denkt dan ontstaat er wel een probleem.
Waarom Ruud Gullit een held is
Samen met mijn zoon, die op hockey zit en de beste ‘hockyende YouTuber’ van de wereld wil worden, keek ik gisteren naar Studio Sport waar hockeyer Terrance Pieters vertelde over racisme in zijn sport. Hoe hij soms uitgescholden wordt door het publiek of aangehouden door de politie. Ik wilde iets aardigs tegen mijn zoon zeggen en zei zoiets als: ‘zie je dat echt iedereen met hockey beroemd kan worden?’. Mijn zoon keek me vol onbegrip aan en ik probeerde het uit te leggen. Mijn vriendin snapte wat er gebeurde en greep in. ,,Snap je het dan niet Bas? Jij ziet die kleurverschillen wel, maar hij ziet ze niet eens. Dat zit ergens in jouw hoofd.”
Misschien had Ruud Gullit wel de sleutel in handen in tegenstelling tot de opportunistische adverteerders. Gullit belde na de #ophef Gijp en Genee op om te vertellen dat donkere mensen wel degelijk te maken hebben met racisme. Dat je die mensen niet zomaar kan wegzetten als aanstellers omdat je niet in hun hoofd kan kijken. Hij bouwde daarmee een bruggetje dat je niet moet onderschatten. Tegen de mannen van VI zegt hij dus: verplaats je eens in een ander als je grappen maakt. En tegen de mensen die kritiek hebben op de mannen zegt hij indirect: blijf gewoon zeggen wat je vindt van die ‘oude mannen met een mening’, maar stap niet naar de adverteerders of hun werkgever. Hij pleitte voor wederzijds begrip en dat kan hij perfect doen omdat hij beide werelden zo goed kent. Daarmee krijgt Gullit precies de rol van de man aan wie hij ooit zijn Gouden Bal voor beste voetballer van de wereld opdroeg en dat maakt hem een hele grote, hele grote meneer.