Sparta-trainer Henk Fraser, waar wij bij FC Mediacircus groot fan van zijn, vergeleek het AD-verhaal van journalist Yelle Tieleman met een juicekanaal. Het verhaal gaat over een stuk of 25 voetballers die betrokken zijn bij een illegale goksite. Voetballers investeerden veel geld bij een goksite van een Haagse crimineel die zijn geld heeft verdiend in het drugscircuit.

Wij waren benieuwd waar dat wegzetten van journalisten – Ajax-coach Ten Hag deed het ook na de journalistieke onthullingen rond Quincy Promes – in de hoek van de fakenewsmakers vandaan komt. Ik bedoel, Yelle is een gerespecteerd onderzoeksjournalist die overal in het criminele circuit bronnen heeft waardoor hij regelmatig met goede verhalen komt. Het is een jongen die zijn vak beheerst, net zoals Ten Hag, Fraser én Van Gaal dat doen.

Gevaarlijke ontwikkeling
Wij spraken Tieleman voor FC Mediacircus en hij vindt dat wegzetten door Fraser zelfs een gevaarlijke ontwikkeling. Het past een beetje bij de strategie van figuren als Willem Engel, Donald Trump, Robert Jensen en Baudet. Zij framen journalisten van de zogenoemde MSM vaak als totale idioten. Baudet en consorten doen dat niet omdat ze dat ook echt vinden, maar als strategie om hun achterban te plezieren. Fraser en Ten Hag zijn slimme mensen die natuurlijk niet echt vinden dat journalisten idioten zijn (toch?). Zij zeggen dat ‘als een strategie’ dus ze roepen iets om hun eigen spelersgroep te beschermen zonder dat er hiervoor een echte basis is. Ze denken ermee weg te komen omdat het wegzetten van journalisten bij bepaalde groepen stoer is, maar supporters zijn niet gek natuurlijk. Die weten heus wel het verschil tussen een goede journalist en iemand die roddels verspreidt omdat het kan.

Beetje normaal doen
Wat zouden journalisten moeten doen om ervoor te zorgen dat die trainers weer een beetje normaal doen in de media? Zodat trainers voortaan gewoon iets normaals zeggen als; met illegale gokbedrijven willen we niks te maken hebben bij de club, maar laten we even het oordeel van Justitie afwachten. Dat ze zich – kortom – weer een beetje volwassen gaan gedragen in plaats van als een kind van negen.
Moeten wij journalisten er wat harder in gaan? Niet alleen vraagjes stellen over 442 en 15zoveel, maar zeggen dat iemand als John van den Brom een foute proleet is als hij aan de slag gaat in een land waar vrouwen net aan mogen autorijden en homo’s – gewoon omdat het kan – in de gevangenis belanden of erger. Moeten we zeggen dat trainers die naar zo’n land gaan foute oppertokkies zijn (omdat ze ook gewoon gymles kunnen geven aan het VMBO als ze zo van hun vak houden)? Dat ze best eens een simpel sheetje kunnen lezen voordat ze de zakken met geld gaan ophalen.

Juist niet
Juist niet natuurlijk, zou Diederik Ebbinge zeggen. Je moet doen wat verstandige mensen doen en het gesprek aangaan. Wij moeten op Fraser afstappen en zeggen: ,,Dit is Yelle en hij is journalist. Dat is gewoon een vak waar je een HBO-opleiding voor moet volgen om daarna via stages steeds een stapje hogerop te komen net zoals in de voetbalwereld. Yelle heeft een hoofdredacteur die in de gaten houdt of hij zijn vak goed uitoefent en er is een redactiestatuut waarin staat aan welke regels hij zich moet houden. Ook is er een de Raad voor de Journalistiek waar je eventueel kan klagen als een verhaal niet goed onderbouwd is. Hij werkt in de misdaadjournalistiek en dat betekent dat hij zaken openbaart die anders verborgen blijven.

Het is gewoon een slimme gast die goed is in zijn werk. Net zoals jij, Henk.”

Zo doen volwassen mensen dat.     

Avatar

Door Bas Hakker