Tijdens aflevering 52 van FC Mediacircus kreeg ik een heldere opdracht van medemakers Jos en Robert. Schrijf eens de stappen op hoe de media de transfer van FC Twente-verdediger Mees Hilgers naar Feyenoord volgen. Die verhalen passen immers precies in het mediadraaiboek van de transfer. Okay, doe ik.

Stap 1 Naam wordt genoemd 1 (februari)
Feyenoord zou belangstelling hebben voor Hilgers en de FC Twente-directie volgt in Tubantia met de klassieke reactie. Ze zeggen hem een nieuw contract te willen aanbieden wat natuurlijk goed is voor de prijs. Eigenlijk is er nog een stap 0, maar die slaan we even over. In november al vergeleek trainer Ron Jans hem immers met Jurriaan Timber van Ajax. Marciano Vink bij ESPN: ,,Grappig dat hij dat zegt want dat wilde ik ook net zeggen.’’

Stap 2  Naam wordt genoemd 2 (rond maart)
In YouTube show VoetbalTijd reageert Mees Hilgers op de vermeende interesse van Feyenoord. Hij grijpt een klassieker aan om zich daarover uit te spreken. ‘’Natuurlijk is het mooi als zo’n grote club interesse toont.’’ Voor de minder ervaren voetbalvolgers: in de praktijk houdt dat in dat hij graag zou gaan. Oh ja, deze klassieker konden we niet laten liggen: ,,Op dit moment speel ik nog bij FC Twente.’’ Oh ja twee, dat laatste betekent ook: waar kan ik tekenen? Maar dat wisten jullie al.

Stap 3 De hulptroepen (Rond 15 juni)
Als het even rustig is rond een transfer dan zit er van alles in een gereedschapskist van het kamp van de speler. Belangstelling van andere ploegen verzinnen is een optie, maar veel beter is er de inzet van de medespeler als ambassadeur (in de reclamewereld heet dat endorsen). De qua media al iets meer gelouterde aanvaller Ricky van Wolfswinkel geeft aan dat de topclubs zitten te slapen als ze Hilgers niet halen. In VI: ,,Als ik Feyenoord was zou ik hem direct halen.’’

Stap 4 Reactie op de hulptroepen (Rond 17 juni)
In gesprek met Voetbalprimeur laat Hilgers natuurlijk weten gevlijd te zijn door zijn collega hoewel hij de sportmedia zogenaamd niet zegt te volgen. ,,Dat Ricky heeft gezegd dat Feyenoord mij moet halen heb ik gehoord van mensen om me heen.(…) Als er iets moois voorbijkomt en alles klopt dan kan het gebeuren.’’ Trainer Ron Jans vindt het apart dat zijn spits dit zei. ,,Ricky bepaalt niet het aankoopbeleid van Feyenoord en niet het verkoopbeleid van Twente (…) Als ze 12 miljoen op tafel leggen kunnen we hem niet houden, denk ik.’’

Stap 5 ‘Interessante speler’ (rond 18 juni)
Daarna laat het AD weten dat Feyenoord inderdaad belangstelling heeft voor Mees Hilgers.  Ze willen hem liever vandaag dan morgen binnenhengelen, zo schrijven ze. Het kan natuurlijk beide partijen helpen om er een beetje druk op te zetten.

Stap 6 Niet verkopen (rond 19 juni)
Klassiek is dat journalisten weten dat er gesproken wordt met een club, maar de speler traint nog mee bij zijn oude club. Van Hilgers zelf echter weinig nieuws op deze dag behalve de klassieke leugen: ‘Ik ben met Twente bezig (zie foto)”.Er komt wel naar buiten dat Feyenoord een openingsbod heeft gedaan voor de verdediger. TD Jan Streuer laat in Tubantia echter weten niks te kunnen met het bod. ,,Wij willen hem niet verkopen, ik ga ervan uit dat Mees blijft. Hij heeft nog geen volledig seizoen bij Twente gespeeld.’’  De niet getrainde lezers van dit stukje zal denken: balen voor Feyenoord. Maar er staat eigenlijk: doe even iets beter je best Feyenoord en dan komt het goed. Volgens Transfermarkt is hij 2,5 miljoen waard en Feyenoord zou naar verluidt ongeveer 6 ton hebben geboden.


Stap 7 En de rest (na 22 juni)
De status is nu dat er een te laag bod ligt, maar de ervaren mediatransfervolger weet welke kant dit opgaat. Wat zou de volgende stap zijn? Het voorwerk is al gedaan toch? Voor een miljoen of 2 of 3 kan Feyenoord het talent binnenhalen en de speler wil sowieso. Wij verwachten dan ook de komende dagen de volgende klassieke elementen terug te zien in de media:
Als eerste zo’n korrelige foto van Arnesen, de zaakwaarnemer en Hilgers in een hotel in de buurt van Rotterdam, wij denken aan Van der Valk Ridderkerk. Daarna de bevestiging van het kamp Hilgers dat ze er – op wat details na – helemaal uit zijn. Ook kijken we uit naar de reactie van Arne Slot die zegt Hilgers al maanden te volgen. ,,Hij past bij mijn gedachten over voetbal’’. We zien het eerste interview voor de camera van Rijnmond ook aankomen met daarin de woorden ‘echte Feyenoordfamilie, ‘John de Wolf is mijn voorbeeld’ en de zinsnede ‘vechten voor mijn kansen’ (op vragen over kuipvrees gaat hij niet in). Martijn Krabbendam belt namens VI met zijn jeugdtrainer, familieleden en de oude juf. De kop? ‘Mees was altijd op het pleintje te vinden’.

Avatar

Door Bas Hakker