Wij houden bij frank.news wel een beetje van contentmarketing inmiddels en al helemaal als het een beetje journalistiek wordt aangepakt. Robert de Vries maakt voor zijn sprekersbureau al een tijdje hele aardige video’s waarin hij ‘zijn’ sprekers interviewt.
Toen Robert de Vries zo’n achttien jaar geleden met online sprekersbureau Quality Bookings begon, deed hij alles al een tikkie anders dan de concurrentie. Destijds hadden sprekersbureaus vooral als doel om bedrijven te koppelen aan BN’ers, maar die afstand werd natuurlijk steeds kleiner door internet.

,,En dus moesten wij meer doen dan een administratieve afhandeling om een BN’er te boeken, we wilden merken bouwen rond sprekers en dan kom je natuurlijk uit bij internet en social media. Dat betekent dat je hoogwaardige content moet produceren.”

Waarmee ben je begonnen qua content?
,,We begonnen met bloggen en de tweede stap was het online tv-kanaaal: Quality Bookings TV waarop we sprekers interviewen. Kijk, opdrachtgevers willen toch weten wie een spreker is en wat hij gaat vertellen en daarvan krijgen ze daar een voorproefje. Naast video maken we ook nog steeds blogs zodat mensen ons beter vinden online en we zijn met een podcast begonnen waarin ik bespreek hoe je als spreker aan de weg kan timmeren.”

De reden dat ik je wilde spreken is dat je niet zomaar even een videootje maakt. Het zijn echt interviews en geen flauwe reclamefilmpjes. Blijkbaar kon je de neiging onderdrukken om filmpjes te maken waarbij je zegt: boek deze topspreker!
,,Wat ik altijd belangrijk vind – en dat zie ik iets minder bij collega’s die hetzelfde doen – is dat je nadenkt over kwaliteit. Dus maken we de interviews met een professionele cameraploeg met drie camera’s, is het geluid goed en de locatie op niveau. We willen op tv-niveau content maken zodat de concurrentie dat lastig kan overtreffen. Kijk, ik ben dit bureau natuurlijk vanuit mijn eigen interesse voor spreken in het openbaar en mensen met een goed verhaal begonnen dus ik ben van nature nieuwsgierig. Ook was ik zelf dagvoorzitter dus ik vind het leuk om daar echt een gesprek van te maken.”

Is het een bewuste keuze dat jij als eigenaar de host bent van de interviews en ook de podcast doet?
,,Mensen zeggen wel eens dat het misschien niet handig is dat ik zo prominent in beeld ben, maar ik ben niet van plan om mijn bedrijf te verkopen dus dat werkt goed. Klanten als Duncan Stutterheim en Olcay Gulsen vinden het ook leuks als daar de eigenaar staat. De persoon die hen helpt bij de profilering als spreker is ook hun interviewer, dat werkt goed voor hen.”

Hoe zorg je ervoor dat die content op de goede plek komt? Of in marketingtermen; hoe regel je de distributie?
,,We werken samen met partijen als Business Insider en Adformatie zodat we de doelgroep bereiken. Voor elke spreker die we vertegenwoordigen maken we een contentstrategie; ze moeten video’s aanleveren, quotes, foto’s en we doen op social media veel. Het gaat er uiteindelijk dat je de thematiek waarover ze spreken aan hen koppelt zodat ze bekendstaan als kenner op dat vlak. Dan komt er bijvoorbeeld een uitgebreid interview met oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn in Business Insider over cybercrime. Die vakmedia hebben het bereik en meestal is het niet eens een verkoopverhaal, maar gaat het om de thematiek. Wij regelen iemand die dat schrijft en dan gaat er nog een redactieslag overheen omdat zij hun eigen publiek goed kennen.”

Werkt die distributiemethode beter dan bijvoorbeeld een advertentie inkopen op Facebook?
,,De tijd van advertenties op Facebook ligt wel een beetje achter me als het gaat om het gedeelte van het bedrijf waarbij we sprekers vertegenwoordigen. Facebook werkt trouwens wel weer voor de theatershows die we doen met Johnny de Mol samen. Weet je dat we opvallend goede resultaten boeken met e-mailmarketing, met de nieuwsbrieven dus? Daar komt veel conversie uit.”

Uiteindelijk koppel jij jouw klanten aan een publiek, dat is wat je doet in de kern. Krijg je daarin steeds meer gevoel voor wat werkt en wat niet werkt?
,,We zijn allemaal op zoek naar de gouden regel, bijvoorbeeld hoe je theatertickets verkoopt, maar dat is heel moeilijk. Soms weet je niet waar mensen op aanslaan. Het voordeel is wel dat ik inmiddels aardige contacten heb met grote events zoals Exact Live en daar kan je dan altijd wel een van je sprekers kwijt. En ja, als ze eenmaal op zo’n podium staan dan komen daar altijd weer vervolgboekingen uit. Het is een totaalpakket; je moet op goede events zijn als spreker, in de juiste media komen en goed op social media present zijn. Dan bouw je aan je merk als spreker en kenner.”

Wat doe je qua podcasts?
,,We krijgen zo’n tien tot vijftien aanvragen voor sprekers per dag, maar kunnen niet met iedereen werken met tien vast mensen in dienst. Maar we willen wel onze expertise doorgeven en dat doen we in een podcast genaamd Sprekers van de Toekomst. Ik behandel daar steeds een thema over wat je moet doen om je als spreker in de markt te zetten, hoe je van jezelf een merk maakt en een publiek opbouwt. Ook organiseren we Masterclasses hoe je betaald spreker wordt.”

Het is ook een goed verdienmodel natuurlijk.
,,Zeker, veel mensen denken alleen dat als ze en managementboek hebben gelezen ze het ook kunnen. Je moet echter – net zoals een zangeres – eerst even oefenen. En het gaat niet alleen om kwaliteit, maar ook om marketing.”

Hoe houd je je voorsprong?
,,Door altijd voor kwaliteit te gaan en door overal snel aanwezig te zijn. Instagram hebben we bijvoorbeeld snel omarmd en nu zitten we op 10.000 volgers terwijl andere bureaus de 150 aantikken.”

Want jouw klanten kijken natuurlijk naar bureaus die veel publiek bereiken?
,,Het helpt dat we helemaal in die nieuwe media zitten en dat vereist een bepaalde interesse, ik vind dat ook heel leuk en ben er graag snel bij. En wij denken altijd na over wat we online doen, er zit hier iemand die alles voor social media doet en je merkt dat je heel goed per medium de regels van dat medium moet respecteren.”

Dus je hebt verschillende mensen die content maken?
,,Zeker, freelancers die verstand hebben van SEO, tekstschrijvers en videomakers. Weet je wat belangrijk is bijvoorbeeld? Dat je goede foto’s hebt van sprekers en dan is er verschil tussen de plaatselijke fotograaf en William Rutten waarmee wij werken. Veel ondernemers zeggen misschien: dat is te duur en ik zeg: laten we dat maar doen want het betaalt zich altijd uit.”

Meten jullie veel?
,,Zeker, maar conversie is wel eens lastig want soms reageren klanten na twee jaar op een nieuwsbrief dus daar heb je niet zoveel aan. Dat doe je wel als je tickets verkoopt want dan weet je precies wat werkt.”

Wat ik altijd geruststellend vind, is dat kwaliteit loont online.
,,Ik geloof dat je 90 procent van het bouwen aan je bedrijf in eigen handen hebt. Als je voor goede kwaliteit komt dan komt het vaak goed. Als je dat niet doet, krijg je ook minder kwalitatieve klanten. Ik vind influencers altijd een goed voorbeeld, daar werken we veel mee. Als je die jongens en meiden spreekt dan merk je dat ze heel erg bewust bezig zijn met hun merk en met hun publiek. Ze plaatsen niet zomaar wat filmpjes, maar zijn echt met hun business bezig en dat doen wij ook. En als je ziet welk bereik zij hebben dan zou je daar jaloers op worden als tv-zender. Ook daar komt het niet aanwaaien.”

Avatar

Door Bas Hakker