Kort na de dood van Henny Vrienten was er veel aandacht voor zijn oude interviews. Vrienten had vaak goede en originele teksten in de media dus dan blijft er altijd wel iets hangen. Wat opviel, was dat hij zichzelf altijd een beroepsliedjesschrijver noemde. Hij schreef niet alleen voor zichzelf veel nummers, maar deed dat ook voor anderen aan de lopende band.

Vrienten was echt een jongen van the road. Ik hou altijd van figuren die niet zo ingewikkeld doen, die niet de kunstenaar gaan uithangen en Vrienten was zo iemand. Hij schreef bijvoorbeeld een hele lange tijd in zijn loopbaan allerlei smartlappen in de categorie ‘waar ben je heen? Ik ben zo alleen’. Hij had verder niets met dat genre, maar gaf een simpel antwoord toen de interviewer vroeg waarom hij dat eigenlijk deed. ‘Ik had gewoon monden te voeden’.

Aanwinst
Toen hij als dertiger werd gevraagd om bij Doe Maar te gaan, schreef hij drie liedjes in een middag. Dat deed hij om zijn ballen te laten zien…om te bewijzen aan Ernst Janz dat hij een aanwinst was voor band.

Ingewikkeld
Schrijvers en andere kunstenaars willen nog wel eens ingewikkeld doen over het creatieve proces. Zeven tafels op een rij en elke tafel een ander pennetje waarmee ze hun artistieke werken aan de wereld openbaren. Je moet ervoor openstaan, maar dan komen die mooie zinnetjes via God binnen. Dat werk. Het paradoxale is dat je voor creatieve dingen juist veel beperkingen nodig hebt en het mooie is dat je die zelf kan opleggen zodat het allemaal iets soepeler loopt. Jullie als makers moeten natuurlijk ook steeds weer nieuwe dingen bedenken. Want je kan wel een bierviltje hebben, maar dat schrijven, video’s of podcasts bedenken gaat niet vanzelf.

  1. Vast tijdstip
    Stel bijvoorbeeld dat je elke dag een blog tikt met tips om te solliciteren. Dan kan het je enorm helpen om elke dag een periode te blokken waarin je echt gaat schrijven. Ikzelf schrijf bijvoorbeeld altijd van 6 tot 7 uur ’s ochtends. Om 7 uur moet ik de tafel dekken dus dan is echt mijn tijd op. Het maakt me niet uit wat er staat, maar er moet iets op papier.
  2. Lijst met onderwerpen
    Zorg dat je dat uur echt gebruikt om te schrijven. Op je telefoon maak je in de notities een lijstje aan met onderwerpen waar je altijd uit kunt putten zodat je daar niet over hoeft na te denken. Je gaat zitten, kijkt in de lijst met onderwerpen (die allemaal bij je groen-rode draad passen) en gaat zitten tikken.
  3. Neem een vast aantal woorden
    Kies altijd een vast aantal woorden waaruit je blog bestaat. Ikzelf hou het altijd bij 500 woorden. Dat moet ruim voldoende zijn om je punt te maken. 300 kan ook.

Als je je een beetje beperkt dan kan je in korte tijd een heleboel doen. Daar kan Henny over meepraten, echt een jongen van the road. Weten jullie welke nummers hij schreef die bewuste middag? Smoorverliefd, Sinds een dag of twee en De laatste X. Allemaal tophits.

Dit was de laatste X
Al doet het zeer
Ik kom niet meer

Avatar

Door Bas Hakker