Fotograaf Jan-Dirk van der Burg begon de Fotoclub des Vaderlands. Het is een webserie op YouTube waar hij alles vertelt over fotografie. Hij brengt dus zijn  professionele visie over op mensen die graag iets meer leren van fotografie. Je kunt de serie bekijken op YouTube en wat over de achtergronden leren op Instagram en bovendien organiseerde hij – bij het uitkomen van elk deel – een offline bijeenkomst waar het thema van de uitzending wordt besproken. Iedereen die zich aanmeldt via Instagram is lid.

Van iemand als Van der Burg kun je leren dat je geen handboek contentmarketring onder je bed hoeft te hebben om te snappen hoe het werkt. Hij bedenkt iets op basis van zijn groen-rode draad, ‘fotografie is vooral een kwestie van goed kijken’, en gaat dan verder werken. Als je hem Googelt dan zie je dat hij er overal over vertelt, heel rustig is hij dus een publiek aan het opbouwen. Een publiek van mensen die verschillende fasen doorgaat; eerst vinden ze hem best grappig en aardig, daarna willen ze wat meer van hem leren en tot slot zijn ze bereid daar centjes voor neer te tellen. 

Foto YouTube

Het kan beter
Toch is er nog wel ruimte voor verbetering, maar daar werkt hij ongetwijfeld aan. De groen-rode draad is goed, het zogenaamde ‘funneltje’ is ook prima (eerst de webserie kijken en dan lid worden via Instagram en het offline event bezoeken), maar het is allemaal nog een beetje NPO-achtig, te gratis. Natuurlijk maakt hij geweldige dingen en zullen kranten ongetwijfeld gaan bellen voor een nieuwe gave serie, maar het is misschien allemaal een beetje te bescheiden, te niet commercieel (heel herkenbaar voor mij). Terwijl je op zijn website ziet dat hij het wel in zich heeft: daar heeft hij immers een webshop waar je, behalve zijn boeken, ook zijn onderbroeken met een taalfout kan bestellen.

Maar even beste Jan-Dirk. Als je zo’n groen-rode draad kiest moet je hem natuurlijk wel helemaal afmaken. Als eerste moet er natuurlijk een theatertour komen. Je hebt dat eerder gedaan met je vriend Marcel van Roosmalen en dat moet je nog een keer gaan doen. Misschien ben je net niet bekend genoeg om overal uitverkocht te zijn en dan moet je dus weer een vriend erbij halen met wat meer bereik. Op een podium verhalen vertellen over je foto-avonturen, helemaal niks mis mee. Fototournee des Vaderlands. Verder moeten er t-shirts komen en natuurlijk moet je het bedrijfsleven gaan vertellen hoe belangrijk het is om goed te kijken.

Plus, om het helemaal af te maken, moeten er natuurlijk masterclasses komen in de stijl van Jan-Dirk. Die krijgt immers straks hele grote fans die graag een centje willen uitgeven. En dus komen er olifantenpadentours, systeemplafondsexcursies en lelijke tuinendagen. Tien weken lang vertrekt er op zondagochtend een bus vanaf Haarlem CS en vervolgens trekt de bus langs olifantenpaden.

Avatar

Door Bas Hakker